JA slide show
 
Home - Cursussen
Cursussen Afdrukken E-mailadres

Cursus “Lichaamsbewustzijn”: In de loop van je leven doe je mooie en minder mooie ervaringen op. Sommige daarvan zorgen ervoor dat je jezelf ter bescherming gaat aanpassen: je perkt jezelf in, je zet jezelf vast, je laat je niet horen of je krijgt lichamelijke klachten. Deze cursus leert je om weer in verbinding met jezelf te zijn, je bewust te worden wanneer en waarom je dit contact met jezelf verbreekt of vermindert en hoe je dat weer kunt herstellen. Ook leer je beter naar je lichaam te luisteren, lekkerder in je vel te zitten, alleen, met iemand samen of in een groep.

Deze cursus van 6 ochtenden leert je om in verbinding met jezelf te komen, te verdiepen, je bewust te worden wanneer en waarom je contact met jezelf verbreekt of vermindert en hoe je dat weer kunt herstellen. Ook leer je beter naar je lichaam te luisteren en lekkerder in je vel te zitten. Humor, ernst  en veiligheid zijn hierin belangrijke aspecten. Met humor kun je relativeren, als soms je lichaam weer op slot gaat, met ernst kun je jezelf waarderen voor alles waardoor je bent geworden wie je bent en kun je kijken hoe je gemakkelijker kunt  leven, nu dat aan de orde is.  In veiligheid kunnen we samen deze nieuwe weg oefenen.

We werken met  (yoga) oefeningen, visualisaties, familieopstellingen, beweging, dans, massage en  meditatie.  We kijken naar onze coördinatie, bewegingen, mimiek, communicatie en  aparte lichaamsgebieden:  fysieke sensaties (mijn arm doet pijn, ik heb vlinders in de buik, etc.),  sentimenten (herinneringen, beelden, kleuren),  reacties (angst, verdriet, vreugde, boosheid).
Je leert  hierin onderscheid te maken, waardoor je meer in het nu komt.  Hierdoor  leer je jouw  lijf steeds beter  kennen, ben je in staat oude ervaringen los te laten en het goed te hebben met jezelf, wat er ook is, waar je ook bent en wie er ook in de buurt is. 
Deze cursus is momenteel niet gepland.

 

Cursus “Omgaan met Verlies”: Rouwen is het verwerken van een verlies. Dit kan het overlijden van een dierbare zijn maar ook een scheiding, of verlies van een baan. Rouwen is ingrijpend, emotioneel en kan je leven flink ontwrichten. In deze cursus leer je stil te staan bij deze gevoelens, ze een plek te geven en te begrijpen dat diepe gevoelens meestal niet ‘over’ gaan. Diepe gevoelens en ervaringen kunnen echter wel van vorm veranderen waardoor je leven weer zin krijgt.

Rouwen is ingrijpend en je leven wordt op z'n kop gezet. Niets is meer wat het was. Tijdens een rouwproces ben je doorgaans in shock, verward of vol ongeloof; kom je woede en diepe wanhoop tegen, eenzaamheid en leegte; wil of kun je niets meer, is de zin van je leven weg, kun je je niet meer  concentreren of slaap je slecht. Soms doe  je ineens dingen die je nooit hebt gedaan of die niemand van je kent.

Rouwen is een natuurlijk proces maar helaas is onze maatschappij niet ingesteld op mensen die lang verdrietig of kwaad zijn, of niet kunnen werken omdat ze overspoeld zijn door het verlies. Ook rituelen voor rouw en verlies zijn bij ons verdwenen. Terwijl dit zo belangrijk is om het een plek te kunnen geven.

Vaak hoort men dat je sterk moet zijn en door  moet gaan, of dat het nu maar eens over moet zijn, of dat mannen niet mogen huilen, etc. Vaak werkt dit averechts omdat daardoor de natuurlijke verwerking onvoldoende kans krijgt. Daarom dat dit soort cursussen nodig is om de ruimte te nemen en krijgen om te rouwen, met alles wat zich daarbij aandient. Ook leer je in deze cursus te leren omgaan met  moeilijke dagen, zoals verjaardagen en jubileumdagen, e.d. Maar ook de feestdagen die weer in het verschiet liggen.

Deze cursus is momenteel niet gepland.

 

 
links
Iemand zonder wortels
gaat niet zweven
maar valt om.

Buro IKSA

Klompenmakerstraat 23
1825 AE Alkmaar
T +31-(0)72-5610638
M +31-(0)6-53263628
E dvdkrogt@antenna.nl

admin