Home - Familieopstellingen - Intercultureel Systemisch Werk
Intercultureel Systemisch Werk Afdrukken E-mailadres
Interculturele verstrikkingen
Vanuit onze ervaring met familieopstellingen weten we dat mensen niet uitsluitend op een goede manier zijn verbonden met hun familie en met hun volk. Zij kunnen ook op een pijnlijke manier erin verstrikt zijn geraakt. Als zij dan ook nog een achtergrond hebben in meer dan één volk, cultuur, religie of land kunnen zij ook nog andere verstrikkingen met zich meedragen. Het gaat vaak om onderdrukte, onopgeloste of onrechtvaardige gebeurtenissen met betrekking tot hun achtergrond. Net als bij de familieverstrikkingen tonen deze gebeurtenissen zich niet op een directe manier. Interculturele verstrikkingen zijn niet waar te nemen met de zintuigen, door te denken of het te voelen. Zij manifesteren zich in de levensomstandigheden van een betrokkene.

Voorbeelden hiervan zijn:
  • Niet met beide benen op de grond staan. Dit resulteert vaak in problemen met geld, moeilijkheden op het werk of verslavingen.
  • Het gevoel nergens echt bij te horen of zich nergens werkelijk thuis te voelen.
  • Herhaaldelijk in uitputtende situaties verzeild raken (vaak tussen twee vuren in).
  • Zich belemmerd voelen om zich uit te drukken of moeilijk voor zichzelf kunnen opkomen. Het is net of een innerlijk stemmetje hen hierin telkens weer verzwakt.

Verankering
Wat juist een rijkdom kan zijn - de aanwezigheid van meerdere culturen - is op deze manier niets anders dan een belemmering. Hierin onderscheiden deze mensen zich duidelijk van hen wier familie generaties lang wel is verankerd in een volk, volkscultuur of land. Een vergelijkbare verankering is voor mensen met een multiculturele achtergrond niet mogelijk.

palmBiculturele achtergronden
Mensen met zulke culturele achtergronden betalen, als zij proberen te integreren, vaak een hoge prijs voor de opdeling van de wereld in naties. Hun verleden raakt opgeschud en zij zijn slechts moeizaam in staat zich een nieuwe positie te verwerven, als dit al lukt.
Met behulp van intercultureel systemisch opstellingswerk kunnen deze nazaten begrijpen waarom ze zijn zoals ze zijn en welke wegen er speciaal voor hen bestaan om zichzelf weer toe te vertrouwen aan moeder aarde en om zich te laten meevoeren in de stroom van het leven. Vanuit interculturele systemische opstellingen ervaren zij zich als kind van alle volken en niet meer gespleten tussen twee of meerdere culturen. Dan voelt men zich weer één.

Voor wie?
Interculturele opstellingen zijn bedoeld voor mensen met een biculturele achtergrond, een kind hebben geadopteerd uit een andere cultuur, een partner hebben uit een andere cultuur, wonen of werken in een ander land dan zij van oorsprong komen, samenwerken met andere culturen.

Voor meer informatie kunt u bellen of het contactformulier invullen

 
links
Iemand zonder wortels
gaat niet zweven
maar valt om.

Buro IKSA

Klompenmakerstraat 23
1825 AE Alkmaar
T +31-(0)72-5610638
M +31-(0)6-53263628
E dvdkrogt@antenna.nl

admin