Home - Trainingen - Repats
Repats Afdrukken E-mailadres
Weer naar huis
Thuis keren na een tijd in het buitenland te hebben gewerkt, kan soms meer moeite kosten en frustraties opleveren, dan men had verwacht. Door in het buitenland te hebben gewerkt en geleefd, kunnen normen en waarden zijn veranderd, waardoor een ander zicht ontstaat op loopbaan en leven in het algemeen.
Veel repatrianten hebben bijzondere kwaliteiten ontwikkeld in communicatie en het aangaan van relaties. En daarnaast kan het thuisland erg veranderd zijn in de tussentijd.            

Bedrijven hebben veel tijd en geld geïnvesteerd in expats en willen graag de effecten zien van hun inversteringen (return on investment (ROI)). Als dat niet gebeurt ontstaan er teleurstellingen en frustraties.

Interculturele training opent de mogelijkheden voor individuen en teams om de geïsoleerde stukken van de puzzel samen te voegen – het reïntegreren van repatrianten is een waardevolle bron voor het team in het thuisland.  Het vaak onderschatte en onbenutte potentieel van repatrianten kan worden ingezet om uitstekende organisatieresultaten te bereiken en aldus de positie van de organisatie op de markt te versterken.
Repatrianten kunnen worden ondersteund en behouden door het creëren van een succesvolle overdracht van kennis waardoor de motivatie van het team wordt vergroot en winsten kunnen worden geboekt

Training voor repatrianten
Thuis komen na verbijf in het buitenland kan voor de werknemer en zijn/haar partner/gezin net zoveel problemen opleveren als vertrekken naar het buitenland.
De tweedaagse training voor repatrianten helpt hen weer te reïntegreren zowel op sociaal gebied als op het werk, in een sterk veranderde omgeving. Deelnemers aan deze training kunnen bouwen op hun zeer waardevolle interculturele ervaring en worden zich bewust van de ontwikkelingen die hebben plaats gevonden in Nederland, in de tijd dat zij weg waren. 
De training zal de deelnemers op de hoogte brengen van culturele, politieke en economische veranderingen in Nederland. Het zal ze bewust maken van het terugkeerproces en het helpt hen strategieën te ontwikkelen om zich weer te kunnen aanpassen aan Nederland. De training duurt twee dagen en wordt op maat gemaakt. Naast allerlei algemene aspecten zal op vertrouwelijke basis ook worden ingegaan op gezinszaken die invloed hebben op het terugkeerproces.

Mogelijke programma-onderdelen
 • Informatie over het huidige Nederland op sociaal, politiek en economisch gebied
 • verschillen met het moment van vertrek
 • hoe om te gaan met de anti-climax van eindelijk thuis komen en je niet thuis voelen
 • veranderingen op de werkvloer
 • interculturele systemische opstelling
Training voor kinderen van repatrianten
De voorbereiding om naar het buitenland te gaan, ligt voor velen voor de hand, maar er zijn maar weinigen die zich realiseren dat terugkeer naar het vaderland net zoveel moeite vergt.  Thuiskomen in Nederland blijkt voor kinderen indrukwekkend. Het is moeilijk voor ze om in te voegen in de Nederlandse gewoonten en trends. Nederlandse klasgenoten begrijpen de verhalen van het buitenlandse leven niet;  ze vinden dat vaak overdreven en praatjesmakerij en soms willen ze er niks van weten. Teruggekomen expat-kinderen voelen zich vaak buitengesloten, wat grote impact heeft op een kinderleven, in het bijzonder als je nieuw bent in een omgeving.

De training helpt kinderen te leren omgaan met de onzekerheden en zorgen die te maken hebben met de terugkeer. Het helpt de kinderen zich te settelen in een land waarvan zij verwachten dat zij dat kennen, zowel sociaal als op school. Hoe meer kinderen weten wat ze moeten verwachten, des te gemakkelijker wordt het voor hun zich in Nederland te settelen, en terug te kijken naar een fantastische ervaring in het buitenland.

De training duurt twee dagen en wordt op maat gemaakt. Dit programma wordt individueel aangeboden en aangepast aan de leeftijd en ervaringen van het kind. De sfeer is ontspannen en de aanpak persoonlijk. Er wordt tijd genomen om alle vragen van het kind te beantwoorden binnen zijn/haar eigen belevingswereld. In dit programma wordt tijd genomen om te praten over de ervaring van zo lang in het buitenland leven, afscheid nemen, het dagelijkse leven in Nederland, culturele verschillen, schoolsystemen, nieuwe vriendjes maken en ook in contact blijven met vriendjes in het buitenland. Verder krijgt het kind praktische informatie over Nederland.

Double Dutch
This 2-day programme is designed for foreigners who deceided to work, live or study in the Netherlands. It helps people prepare for their life abroad and enables them to cope with challenges. The programme combines training on communicating with the Dutch with wide-ranging information on the country. The course is given in English.

Participants learn about the challenges and opportunities they can expect and to find solutions to potential difficulties. The programme provides information on Dutch culture and society, the differences between the participant's own country and the Netherlands, and their influence on daily life. The training aims to give the participants a better understanding of the Netherlands, and enable them to communicate effectively with the Dutch people they work with and meet in daily life.

The programme is two days and will be taylormade. It can be organised upon request. The programme contains briefings on Dutch society, history, politics, and geography and leisure activities. There is also attention for the consequences of living as an expat, particularly the changes in personal perspectives that come about through living abroad – ‘culture shock'. The programme is interactive and takes a personal approach, allowing time to answer the participants' questions and deal with their particular situation. Role-play situations from work and everyday life, are often based on the participants' own experiences.

Possible Programme
 • Basic aspects of culture; participants' own culture;
 • Listing participants' observations on the Dutch at work, at home and in public;
 • Exploring the outlines of Dutch mentality and behaviour;
 • Dutch culture in its historical perspective;
 • Culture shock in the Netherlands: a discussion on remedies;
 • Dutch ways of life: contacts with the Dutch, festivities, status, do's and don'ts;
 • The political and economic context of Dutch society;
 • Role-play: case studies on life and work in the Netherlands;
 • Geography, leisure time and holidays.
 
links
Iemand zonder wortels
gaat niet zweven
maar valt om.

Buro IKSA

Klompenmakerstraat 23
1825 AE Alkmaar
T +31-(0)72-5610638
M +31-(0)6-53263628
E dvdkrogt@antenna.nl

admin